Wednesday, June 2, 2010

My top 15 "Cele mai frumoase picturi despre femei"

14. “Portretul Madame Juillard în Roşu” de Giovanni Boldini, pictor italian

Această pictură m-a atras probabil prin culoarea puternică a rochiei, contrasturile culorilor roşu, negru, alb. După ţinuta acestei femei se observă că e o doamnă cu demnitate, cu un statut social înalt, gust fin şi absolut atrăgător.

13. “Immersion” de Deb Kirkeeide, pictoriţă americană contemporană

Femeia – fiinţă intermediară… care uneşte două lumi paralele, marea şi cerul. Această femeie, pe lîngă forţa sa, cred că mai posedă şi multă tărie de caracter şi e un oarecare mister pentru bărbaţi, căci are o privire curioasă, iar elementele feţei ascund magia ei…




12. “Sea Dreams” de Jacqui Faye, pictoriţă americană contemporană

Prin această imagine această femeie, pictoriţa îşi redă inconştient tendinţa… spre mare, spre apă, spre adevăr… Pe lîngă acest mesaj, silueta acestei domnişoare parcă repetă curbele impresionante ale valurilor mării…FRUMOS!


11. “Cupid’s Folly (Şotia Cupidonului)” de Seignac Guillame, pictor francez

Imagine ce captează atenţia prin inocenţa acestei domnişoare şi dracuşorul ce se ascunde în Cupidon. Zîmbetul ei oferă lumină şi enigmă pozei…



10. “Ballerina in a Death’s Head” de Salvador Dali, pictor spaniol

Femeie, dar mai ales balerina, niciodată nu moare… trăieşte mereu în mintea celor pasionaţi de această artă…  Totuşi este impresionantă imaginea, cum două lucruri contradictorii, viaţa dansului şi moartea se unesc formînd o imagine complexă în sens şi formă..



9. “The Letter” de Wladyslaw Czachorski, pictor polonez

Pictura fascinează prin elementele mobilei din cameră.. atît de complicate şi frumoase, ceva din ale romantismului şi antichităţii.  Rochia doamnei şi anume culorile palide în contrast cu roşul oferă un anumit mister acestei fiinţe. Se zice că hainele întruchipează într-o oarecare măsură caracterul fiinţei. Net e că femeia e în aşteptarea unei scrisori, unei ştiri, care îi va schimba radical viaţa… În ochii ei se ascunde o nostalgie, probabil un dor de o persoană, pentru care are sentimente de afecţiune. Liniile feţei evidenţiază caracterul domniţei, calmul şi asumarea corectă a situaţiei.




8. “A Virgin” de Abbott Handerson Thayer, pictor american

WOW!!!  E o pictură cu adevărat profundă şi sentimentală.
Cu certidudine, acest pictor era un bun soţ şi tată. Femeia ce ţine de mînă copii e soţia sa. Din cauza decesului tatălui său, ea a căzut într-o ireversibilă depresie, iar apoi a murit. Strîngerea de mînă a acestor copii, copii pictorului, semnifică dragostea şi susţinerea mamei, care aflîndu-se în cer, nu-i va părăsi, ci îşi va îndeplini rolul de mamă în materie de  Înger Păzitor (dacă să ne uităm la nourii care s-au aranjat în această operă sub formă de aripi). JOS PĂLĂRIA, domnule Thayer…




7. “Portretul Adele-ei  Bloch-Bauer I” de Gustav Klimt, pictor austriac

Este unul dintre cele mai scumpe portrete vîndute vreodată. În anul 2006, acesta a fost vîndut bussinesman-ului Ronald Lauder pentru 135 milioane de $… O sumă impozantă. Portretul a fost pictat în 1907. Realizarea operei a durat 3 ani. Soţul acestei doamne a fost un industrialist, care şi-a făcut banii pe o afacere cu zahăr. A susţinut oamenii de artă, şi mai ales cei care deviază de la tradiţii, precum a fost Gustav Klimt. Soţia lui a fost unica femeie pictată de 2 ori din repertoriul austriacului. Pictura fascinează prin complexitatea elementelor, pictate cu aur, apropo.. :) frumuseţea pură a acestei doamne, încrederea în sine cu care ea priveşte spre noi… :)




6. “Nice curves” de Rajinder Aggarwal, pictor şi fotograf indian contemporan

Farmecul acestei picturi este vizibil în formele acestei femei.. atît de perfecte, frumoase şi simple. Femeia e creaţia lui Dumnezeu.. adevărat spus.




5. “The Abduction of Psyche” (Răpirea Sufletului) de Adolphe-William Bouguereau, pictor francez

La baza acestei picturi stă un mit grecesc, dar care reflectă realitatea celui mai puternic sentiment omenesc – dragostea. Psyche (fata din pictură), din limba greacă înseamnă suflet, iar “baiatul” din  pictură e Cupidon (simbolul inimii, dragostei). Mitul sună astfel. Psyche era o prinţesă foarte frumoasă. Zeiţa fertilităţii, dragostei – Venus a devenit geloasă pe ea, din cauza frumuseţii sale şi căuta soluţii diferite pentru a o ucide. Venus a hotărît să trimită fiul său Cupidon spre pămînt pentru a o lovi pe Psyche cu săgeata sa, astfel ca ea să se îndrăgostească de un bărbat bătrîn. Cînd Cupidon a văzut-o, fu vrăjit de frumuseţea prinţesei şi nimeri în propria-i fiinţă cu săgeata. S-a îndrăgostit profund de Psyche. A plecat spre Muntele Olimp ca să ceară permisiunea mamei sale Venus de a se căsători cu prinţesa. Venus s-a enervat, dar totuşi a permis căsătoria celor doi, dar cu o condiţie. Psyche nu-şi va putea vedea soţul, decît noaptea cînd el va veni la ea, iar dacă aceasta va hotărî să vină la el în cameră să-l vadă, Cupidon va dispărea pentru întodeauna. Din curiozitate femenină, prinţesa totuşi a hotărît să plece în camera soţului său ca să-l vadă. A fost surprinsă cînd a văzut un baiat tînăr şi foarte frumos şi întîmplător a scăpat o picătură de combustibil fierbinte din lampă pe umărul tînărului. Baaah.. Cupidon s-a trezit şi deodată a dispărut. Au fost cele mai groaznice zile din viaţa prinţesei Psyche. Parcurgea o durere enormă.  A hotărît să se ducă la zeiţa Venus şi să o roage să-şi vada soţul. Venus fu deacord, dar nu înainte ca Psyche să îndeplinească 3 sarcini. Doua din ele, Psyche a îndeplinit, iar după îndeplinirea celei de-a treia ea a decedat, dar Cupidon din nou a apărut. Cupidon nu ştia ce să facă, nu dorea să-şi dezămăgească mama, dar dorinţa de a-şi revedea iubita era foarte puternică. A hotărît să-l viziteze pe Zeul tuturor Zeilor – Jupiter şi să-l roage ca Venus să-i ierte şi să o întoarcă pe Psyche înapoi în viaţă. Jupiter a avut milă de cei doi iubiţi şi a făcut-o pe Venus să-i ierte pe cei doi şi să le accepte dragostea. Deasemenea, Jupiter i-a transformat pe Psyche şi Cupidon în nemuritori. HAPPY END! :)Realitatea e că dragostea adevărată cere sentimente necondiţionate, angajament şi sacrificii… :)




4. “Pierrot’s Embrace (Îmbrăţişarea Pierotului)”  de Seignac Guillame, pictor francez

Pictura fascinează prin contrasturile culorilor alb-negru-galben, magia cu care pierotul săruta femeia şi emoţiile colorate cauzate de acest sărut tainic şi în acelaşi timp atît de extravagant. Pierotul o sărută într-o zonă destul de delicată, care amplifică tensiunea sentimentelor acestei femei. Pare a fi între ei un joc… un joc inspirat din dragoste şi instincte omeneşti .. :) frumoasă pictură.




3. “Naşterea lui Venus” de Brenda Burke, pictoriţă americană contemporană

Creaţia m-a impresionat prin culorile aplicate, ceva de genul auriu şi albastrul cerului. Fiinţa, mai bine zis – Zeiţa pictată e o “doamnă” cu simţ de demnitate, putere, tărie de caracter şi în general posedă o înfăţişare frumoasă. Cum consideraţi?! :)



2. “Naşterea lui Venus” de Sandro Boticelli, pictor italian

Impresionant să vezi două motive identice şi un timp ce desparte aceste picturi. Lucrarea nr. 3 a fost realizată peste cîteva secole de la această pictură, dar reflectă idei asemănătoare. Aici, Venus evadează din împărăţia apei pe o scoică, cei doi tineri suflă spre ea, iar Zeiţa din dreapta încearcă să o acopere cu o mantie. E fascinant… cum sunt zeii întruchipaţi în oameni.. :)


And THE WINNER IS :)

1. “The Mona Lisa” de faimosul pictor italian şi geniu al Epocii Renaşterii, Leonardo da Vinci

Multe mistere se învîrtesc în jurul acestei picturi. Unii zic că în chipul acestei doamne e întruchipat însuşi pictorul. Mulţi zic că doamna în cauză e Lisa Gherardini, soţia lui Francesco di Bartolommeo, cel care a comandat acest portret pentru aniversarea fiului lor, Andre.  Astăzi, portretul e cunoscut sub numele de Gioconda pentru italieni, Jocondepentru francezi. Caracteristica principală a portretului este surîsul enigmatic. Sigmund Freud a interpretat acest surîs ca simbol al atracţiei erotice a lui Leonardo faţă de mama sa (Complex Oedip). Pictura reprezintă unul din primele portrete pe fondul unui peisaj imaginar. Fundalul nu este uniform, partea din stînga este evident la un nivel mai jos decît în dreapta, fiind probabil adăugată mai tîrziu în cursul realizării compoziţiei. Tabloul a fost restaurat în mai multe rînduri. Analizele cu raze Röntgen au revelat încă trei straturi de pictură sub cel vizibil.




2 comments:

  1. frate ce tare poate sa deseneze da vinci..........;);)

    ReplyDelete
  2. ador picturile astea.....sper ca si eu sa devin ca leonardo da vinci :)):))glm...nu o sa fiu niciodata ca el.....e prea bun:):*

    ReplyDelete